Fotografi transilvăneni

Csaba Miklósi-Sikes

 

Fotografi și ateliere foto în Transilvania 1839-1916

Fundația Haáz Rezső, Odorheiu Secuiesc, 2001

 

Această carte a lui Csaba Miklósi-Sikes (1947-), istoric și muzeolog, rămâne o contribuție valoroasă la istoria fotografiei din Transilvania.

 

Cu permisiunea autorului și cu ajutorul al Arcanum, Fototeca Azopan pune la dispoziția publicului larg cartea în format digital pentru a o face ușor accesibilă tuturor celor interesați.

 

Prefață

Au trecut deja trei decenii de când am "dat" peste un album foto în două volume al lui Ferenc Veress din 1859, în colecția Bibliotecii Universității din Cluj, în timpul cercetărilor mele de istorie a arhitecturii, care prezenta principalele obiective turistice ale orașului de pe malul Someșului. După ce am văzut aceste fotografii rare, scriitorul și redactorul de ziar Lajos Kántor m-a încurajat să le prezint în cadrul unor expoziții pe care le organizase în redacția revistei Korunk. Expoziția a avut loc în februarie 1983, unde fotografiile lui Veress din 1859 au fost prezentate împreună cu fotografii moderne ale orașului, realizate din același unghi (sau aproximativ același) de către renumitul fotograf clujean Géza Vas. Cu toate că deja adunasem date despre istoria fotografiei în Transilvania, în timpul realizării acestei expoziții am întâlnit pentru prima dată o lacună în istoria fotografiei din Transilvania. Așa cum s-a dovedit, în afară de încercarea lui Lajos Erdélyi, de un excelent studiu (parțial) al lui Pál Fóris și de catalogul colecțiilor muzeului din Sfântu Gheorghe întocmit de acesta, nu exista la acea vreme o documentație mai cuprinzătoare. Este posibil ca acest lucru să fi contribuit la faptul că din 1978 încoace, pe lângă colectarea de noi date, a fost sistematizată cantitatea tot mai mare de date privind istoria fotografiei. Colectarea este, însă, departe de a fi completă. Deși, cu excepția Timișoarei și a Oradiei, datele de istorie a fotografiei din periodicele marilor orașe maghiare au fost colectate, există câteva orașe mai mici (de exemplu Baia Mare/ Nagybánya, parțial Sântu Gheorghe/ Sepsiszentgyörgy, Lugoj/ Lúgos, Alba Iulia/ Gyulafehérvár) în care această lucrare nu a fost încă finalizată.

Anul 1989 a adus un punct de cotitură major. În acel an am devenit rezident al Ungariei - mai precis al orașului Sümseg - și astfel, desigur, m-am îndepărtat de biblioteca, arhiva și alte surse ale căror date constituie materialul de bază al acestei publicații. Cercetarea mea s-a axat în principal pe istoria fotografiei din prisma presei locale din secolul trecut. De-a lungul anilor, mi-a devenit clar faptul că adunarea și sistematizarea uneia sau a mai multor rânduri de știri reprezintă o modalitate de a cunoaște istoria fotografiei unei așezări sau a unei regiuni în ultimul secol. În acest fel, se creează o bază care, pe lângă resturile materiale din diferite colecții (specializate), poate fi completată cu date relevante din arhive, amintiri de familie etc.

Titlul cărții, care tocmai a apărut, are ca scop prezentarea istoriei fotografiei din Transilvania în secolul al XIX-lea, care în acest sens include nu doar Transilvania istorică propriu-zisă, ci și teritoriile Ungariei anexate de România după Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920), inclusiv așezările Partium și Banat (actualele județe Maramureș, Satu Mare, Bihor, Szilágy, Timiș și Crassia-Szurény). 

 

Cartea poate fi descărcată și utilizată în scopuri personale și necomerciale. Publicarea pe alte site-uri nu este permisă.

 

Descărcare