A gyűjteményről

Azopan Fotóarchívum

Ismeritek azt a viccet, amikor egy református lelkész, egy informatikus és egy közgazdász leülnek beszélgetni?

Nos, mi sem. 

Viszont egy ilyen beszélgetés eredménye az Azopan Fotóarchívum, melynek alapítói Furó Lóránd-Félix, Fülöp Lóránd és Szőcs Edgár.

Az azopan.ro egy folyamatosan bővülő online fotóarchívum, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény hozzáférhetővé szeretné tenni azt a sok millió analóg technikával készült fényképet, amely ott hever mindannyiunk fiókjában, padlásokon, intézmények raktáraiban, vagy csak negatívon létezik. 

Minden nap azon dolgozunk, hogy újabb és újabb fotográfiai hagyatékokat találjunk, digitalizáljunk és adatoljunk. Köszönjük a nekünk bizalmat szavazó magánszemélyeknek és fényképészeknek, akik nekünk adományozták fényképeiket vagy csak megengedték, hogy közzétegyük azokat.

A gyűjtemény önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül és mindenkinek szól, bárki részt vehet a saját fotóival. A gyűjteménybe bekerülhet minden analóg technikával készült fénykép, mely megfelel a szerkesztők által támasztott követelményeknek. 

Böngésszétek a képeket, osszátok meg őket ismerőseitekkel, írjatok nekünk, ha valamelyik fényképhez kiegészítő információtok van vagy észrevesztek valami hibát az adatokban.

Örömmel vesszük, ha a sajtó is felfedezi a gyűjteményt és illusztrálásra, valamint cikkek írásához használja a benne szereplő képeket.

Az adatbázisban szereplő fényképek Creative Commons 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) licenc keretében vannak közzétéve:

  • a törvény értelmében kötelező forrásmegjelölés mellett másolhatók és terjeszthetők a képek oly módon, hogy tisztán és könnyen olvasható legyen szabad szemmel: www.azopan.ro / adományozó 
  • a képek nem módosíthatók  
  • tilos a képek eladása vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása